Een veel voorkomend misverstand over het thema ‘happiness’, versterkt door onze cultuur en (social) media, is dat we allemaal continu vrolijk, opgewekt en tevreden zouden moeten zijn. Maar echt geluk gaat juist over het slechte met het goede nemen en anders tegen ongeluk aan leren kijken. Er moet ook een plek zijn voor angsten, verdriet en somberheid. Die horen bij elkaar. Zonder dalen ook geen pieken.
Een ander veel voorkomend misverstand is happiness als doel stellen in plaats van als middel. Onze hersenen ervaren namelijk het meeste geluk, wanneer we in het moment leven en bezig zijn met betekenisvol werk of positieve relaties. Het woord betekenis komt in veel onderzoeken naar geluk terug. Als iemand maar kan bijdragen aan diensten en producten die echt wat betekenen voor mensen. Wanneer duidelijk is voor iemand wat zijn of haar bijdrage aan de voortgang is, kan werk enorm veel energie en levensvreugde geven.
Vreugde in organisaties
Om een definitie te kunnen geven aan geluk in organisaties wordt ook wel eens gebruik gemaakt van deze vijf elementen. Ook Hutten neemt dit op in haar visie:
Uit hersen- en organisatieonderzoek blijkt dat vreugde op het werk erg belangrijk is. Gelukkige mensen zijn productiever en creatiever. De bijdrage die je baan levert aan het geluk van mensen kan altijd hoger, hoewel familie, vrienden, gezondheid en hobby’s natuurlijk hoog scoren op de ladder van persoonlijk geluk. Daarom pakken de leiders van Hutten ook deze onderwerpen op. Praktisch zetten zij in op meer happiness door een duidelijke visie neer te zetten. Een koers naar 2020, maar wat betekent dat voor 2018?
En wat betekent dat voor jou?
Het is aan individuen om naar hun waarden te leven en aan leiders om een omgeving te creëren waarin mensen tot bloei kunnen komen. De zoektocht naar betekenis staat daarbij centraal. En die gaat in 2018 verder.