Complimenten maken doe je zo

WAT ZIE JIJ ER LEUK UIT!

Het klinkt zo vanzelfsprekend…een complimentje geven als iets goed gaat! Tóch doen we het in de praktijk maar bitter weinig. Complimenteren gaat niet iedereen altijd even gemakkelijk af. Jammer, want we kunnen altijd wel wat extra positiviteit gebruiken! Dus deel er eens een paar uit en ga voor die glimlach vandaag.

Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat een compliment persoonlijk en oprecht is. Volg deze SUC6 tips, dan kan het eigenlijk niet mis gaan!

LEES VERDER

#1.

Praat, schrijf of app altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij …

#2.

Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.

#3.

Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede vriend(in) bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede vriend(in) maakt. Voorbeeld: Ik vind het geweldig dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Dat is voor mij echte vriendschap!

#4.

Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op. In een boekje of op een post-it, maak er iets van. Het gaat om de woorden.

#5.

Doe het op een manier die bij de ander past. Vindt iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geef het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen.

#6.

Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Video
Contact

Send