FOOD IN A BOX (FOX) & HUTTEN UPCYCLING SIDE STREAMS

 

Afgelopen dinsdag, gingen we de grens over! Hutten Care & Cure was namelijk te gast om haar bijdrage aan het Europees onderzoekverband Food in a box (FOX) te presenteren in Brussel. Een hele belangrijke mijlpaal, want daarmee hebben we een grootschalig gesubsidieerd onderzoek van meer dan 4 jaar afgerond! We stonden o.a. op het podium met Minna Huttunen, Ministry of Agriculture and Forestry in Finland, and co-chair of SCAR FS SWG.

Samen met de Wageningen Universiteit en groenteverwerker van Rijsingen onderzochten we de afgelopen 4,5 jaar onder andere hoe we nog ongebruikte reststromen kunnen gebruiken in ziekenhuizen.

Tobias Camps, directeur Hutten Care & Cure: “Dit project raakt alle thema’s waar Hutten van waarde is en wilt zijn: duurzaamheid, innovatie, gezondheid en maatschappelijke impact. Een speciaal dankwoord aan onze directe partners voor deze reis. Dat de eindbestemming zo mooi is hadden we bij de start niet durven hopen.”

Meer lezen

Denk aan de overproductie van niet geoogste groene erwten (wel geteeld, niet geoogst uit kostenoverweging). We werkten samen om deze groenten te verwaarden tot een kwalitatieve reststroom. Via een complex proces is aantoonbaar gemaakt dat een eiwitrijk meel gemaakt kan worden van groene erwten, dat door Hutten verwerkt is tot eiwitrijke gerechten voor patiënten. Executive chef Daan Duives, vertelde er eerder meer over. Het artikel lees je hier.

Een ander voorbeeld zijn appels die niet geconsumeerd worden omdat er teveel oogst is, de houdbaarheid te beperkt of de vorm niet juist is. Dat niet alleen, appels leggen veel ‘onnodige’ kilometers af. Op 26 september presenteerde FOX een oplossing: Food in a box. Een verplaatsbare zeecontainer met een hoogwaardige voedselverwerkingslijn die bij de boer op het erf een fruit of groente direct verwerkt tot (houdbaar of vers) eindproduct. Meer hierover in de video>>

FOX is actief in zes EU-regio’s en creëert lokale zakelijke kansen en betrekt consumenten bij het herstel van het vertrouwen in de voedselketen. Dit project heeft financiering ontvangen van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 817683.

Video
Contact

Send