HET GELUKSEFFECT VAN BUITEN ZIJN

Wist je dat je geestelijke prestaties erop vooruitgaan als je in contact hebt gestaan met de natuur? En daarvoor hoef je geen urenlange boswandelingen te maken! Contact met de natuur, of die nu ongerept, netjes aangeharkt of zelfs een poster boven je bureau is, doet je hersenen en lichaam goed.

 

Natuurlijk is het effect van een poster en een boswandeling niet hetzelfde. Maar hoe werkt het dan? De natuur laat je ontspannen. Je krijgt er energie van en je mentale prestaties gaan erop vooruit. Waardoor voel je je dan beter in de natuur? Is het de frisse lucht? De stilte? De kleuren en vormen? Onderzoekers stellen dat je lichaam in een natuurlijke omgeving ontspant, omdat het daar zijn evolutie heeft meegemaakt. Je zintuigen hebben zich aangepast om planten en krabbelende beekjes te herkennen, niet files of betonnen muren. Visuele elementen uit natuurlijke landschappen, zoals planten, een zonsondergang of vlinders, helpen je hersenen om uit te rusten en zich te herstellen. Het kost geen gerichte aandacht, het gaat vanzelf. Het moderne leven vraagt veel van ons brein, soms te veel. Het negeren van afleiding en je rust niet pakken leiden tot vermoeidheid, efficiëntieverlies en stress. Contact met de natuur helpt om de commandokamer van het brein (de prefrontale cortex) te ontspannen. Ook jouw brein is geen onvermoeibare machine en kan snel uitgeput raken. Dus doe je voordeel met deze kennis!

Uit onderzoeken is gebleken dat mensen die uitzicht hebben op bomen en gras, sneller uit het ziekenhuis worden ontslagen, beter op school presteren en zich minder agressief gedragen (zelfs in probleemwijken) dan mensen die uitkijken op de huizen aan de overkant.

 

Wanneer je je drie dagen onderdompelt in de natuur, wordt je brein als het ware ‘gereset’. Uit recent onderzoek blijkt dat wandelaars na een driedaagse trektocht door de wildernis 50% beter scoren in creatieve probleemoplossing. Zoek je nog inspiratie voor je teamuitje? Ga erop uit in de natuur!

Een boswandeling van een kwartier leidt tot merkbare fysiologische veranderingen.

 

Boswandelingen verlagen één stresshormoon soms met 16%
Ondanks de verontrustende berichten over gezondheidsproblemen die verband houden met het leven binnenshuis, zoals obesitas, depressie of bijziendheid, wordt onze afstand tot de natuur steeds groter. Door de opkomst van het internet, nemen de uitstapjes naar de natuur en achtertuintjes af. Uit metingen naar stresshormonen, ademhaling, hartslag en transpiratie blijkt dat zelfs korte uitstapjes in de natuur of het kijken naar natuurbeelden kalmerend kunnen werken en prestaties zullen verbeteren.

Video
Contact

Send