EET JE BORD LEEGOP!

Dit jaar hebben we dankzij de vele zonnige dagen een fantastisch festivalseizoen gehad. Helaas laat zo’n seizoen nogal wat sporen na voor het milieu door de grote afvalproductie. Een issue waarvoor organisatoren al jarenlang op zoek zijn naar zero waste oplossingen. Ook consumenten worden zich steeds bewuster van de schadelijke invloed van plastic op het milieu en vragen daarom ook steeds meer naar recyclebare en herbruikbare verpakkingen.

LEES MEER

Deze zomer konden bezoekers van Rock Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop het eetbare servies proberen van cateraar Foodmaker. Zij staan bekend om het gezonde alternatief voor vettige festivalkost, met gezonde maaltijden zonder bewaarmiddelen maar vol groenten. Het eetbaar servies waarin de maaltijden werden geserveerd is volledig afbreekbaar. De borden zijn gemaakt van groenten en granen en ook het bestek is organisch, bereid van maïs. Deze investering in zero waste-verpakkingen had geen invloed op de prijs voor de bezoeker. Foodmaker ziet dit seizoen als testfase, een investering in hun merk.

“DESIGN TO DISAPPEAR”

Eetbaar servies is in opmars. Het scheelt namelijk een hoop afval… en afwas! Bovendien is het best leuk om na je gerechtje nog even aan je bordje te kunnen knabbelen. Een hele nieuwe eet- en drinkbeleving.

Gelukkig heeft Amsterdams kunst- en technologiecollectief Mediamatic hier een oplossing voor gevonden; ze ontwikkelden wegwerpservies van tempeh dat zowel biologisch afbreekbaar, eetbaar en ook nog eens lekker is (niet onbelangrijk!).

De tempeh-bordjes zijn biologisch afbreekbaar, smaken beter dan ander ‘eetbaar’ servies en bevatten meer vitamines dan de slappe pizza die er op komt te liggen. Het eetbare bestek van het Indiase bedrijf Bakeys is niet alleen handig, maar nog voedzaam ook. Ze zijn er in 3 smaken: neutraal, zoet en pittig. En wat ook bijzonder is; het bestek is drie jaar houdbaar en kan tegen hitte. Je kunt de lepels dus ook gebruiken in soepjes en thee. Deze bekers en rietjes van Loliware zijn gemaakt van zeewier. Ze zijn op smaak gebracht met natuurlijke kleurstoffen. De kleurtjes komen van groente en fruit. De smaken? Ze zijn er in citrus, matcha thee, vanille en kersen. Mochten ze toch op het terrein achterblijven, dan worden ze hypersnel afgebroken. Composteerbaar in 60 dagen!

We zien dus razendsnel nieuwe innovaties op de disposable markt verschijnen. Blij toe. Nederland heeft nog een beetje in te halen op deze trend, maar het moet kunnen. We aten vroeger tenslotte al snoeppapier!

Video
Contact

Send