Een plastic zak om een tros bananen of een doos koekjes waarvan elk koekje afzonderlijk verpakt is. Jaarlijks produceren we bijna 500 kilo afval per persoon. (volgens Milieu Centraal). En in 2017 gooiden we volgens cijfers van CE Delft zo’n 900 miljoen plastic flesjes weg. En naar schatting gebruiken we dagelijks bijna 8 miljoen rietjes alleen al in de Nederlandse horeca. That sucks! Big time!
Suck responsibly
Gelukkig zien we steeds meer initiatieven die aandacht vragen voor dit dreigende probleem. Het is hoog tijd voor verandering. Want zelfs het recyclen van plastic is niet zo best. Slechts 10 procent van het totale plastic wordt gerecycled en kan meestal maar 1 keer gerecycled worden. Terwijl materiaal als aluminium, van blikjes frisdrank bijvoorbeeld, oneindig gerecycled kan worden.
Gek eigenlijk, dat een product dat gemaakt is om een leven lang mee te gaan, maar heel kort wordt gebruikt? In Amerika gebruiken ze 500 miljoen rietjes per dag! 6% van alle zwerfafval in Nederland is rietjes! Veel daarvan eindigen in de zee en verstoren de natuur. Als we zo doorgaan hebben we in 2050 meer plastic afval dan vissen in de oceaan!
“ALS WE ZO DOORGAAN HEBBEN WE IN 2050 MEER PLASTIC AFVAL DAN VISSEN IN DE OCEAAN.”
Hoe kunnen we mensen aanmoedigen om te stoppen met het verbruiken van zoveel plastic, om te beginnen rietjes? Die vraag stelde acteur Adrian Grenier zichzelf ook en kwam met deze humoristische campagne onder de naam Strawless Ocean. De aangrijpende slogan #StopSucking dringt er bij mensen op aan te stoppen met zuigen op plastic rietjes.
Echte suckers sucken door
Voor de echte suckers onder ons zijn er talloze extra alternatieven. Dit jaar zagen we het al op verschillende food festivals voorbijkomen: eetbare rietjes! Maar ook rietjes van riet, bamboe, papier, roestvrijstaal, glas en zelfs composteerbare eco-plastic. ’s Wereld eerste inklapbare herbruikbare rietje met de toepasselijke naam Final Straw maakt er een sexy ding van.
Ga op plastic dieet!
Ok, we zijn niet allemaal een Boyan Slat, die indrukwekkende stappen heeft gezet met zijn Ocean Cleanup. Hij ruimt slechts het probleem op maar pakt het niet aan bij de bron. En wat ben jij? Wat ga JIJ doen om je plastic verbruik te verminderen?
Houd de deur dit jaar gesloten voor plastic waterflesjes, bekertjes, tandenborstels, shampoo en zeepflessen, magnetronbakjes (gebruik glazen potjes), tasjes en zakjes. Voor de enthousiaste plasticvermijder; er zijn nóg meer manieren om te helpen bij het plastic probleem.