ZET VERSPILLING OP DE AGENDA

We hebben het al vaker geschreven: jaarlijks verspillen we in Nederland voor 5 miljard euro aan voedsel.

Een derde van al het geproduceerde voedsel bereikt nooit onze mond. Gelukkig zijn inmiddels steeds meer initiatieven die de strijd tegen verspilling aan gaan. Veel van die strijders opereren vanuit de verspillingshub THREE-SIXTY in Veghel. Hier werken ondernemers, onderwijsinstellingen, onderzoekers en de overheid zij aan zij tegen verspilling.

LEES MEER

Onlangs maakten minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en EU-Commissaris Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid kennis met deze strijders. Het bezoek maakte indruk bij de eurocommissaris. Ook minister Schouten deed een toezegging aan het eind van haar bezoek: “Dit onderwerp staat hoog op mijn agenda. Ik wil barrières wegnemen en ruimte geven aan goede ideeën.” Ook deed ze een oproep aan de Europese Commissie om THT-data op rijst, pasta, koffie en andere zeer lang houdbare producten te schrappen. Onderzoek wijst uit dat de verspilling van lang houdbare producten flink afneemt wanneer die producten niet meer worden voorzien van een THT-datum.

De eurocommissaris en de minister waren hier op uitnodiging van de Task Force Circulair Economy Food. Dit is een initiatief van Wageningen University & Research, het ministerie van Economische Zaken en de Alliantie Verduurzaming Voedsel en één van de partijen die zich hebben verbonden aan THREE-SIXTY. Leden van de Taskforce presenteerden een aantal innovatieve en grensverleggende initiatieven om voedselverspilling te reduceren en het verwaarden van reststromen te stimuleren.

In maart 2018 gaat, zowel landelijk als regionaal, een groot aantal acties van start om voedselverspilling onder de aandacht te brengen van scholen, leerlingen en studenten. En op 4 en 18 maart zetten THREE-SIXTY en De Verspillingsfabriek de deuren wagenwijd open om het grote publiek kennis te laten maken met dit unieke concept en de innovatieve ideeën.

Video
Contact

Send