Lancering website voor voeding en kanker bij kinderen

Wat kan mijn kind met kanker eten als hij tijdens de behandeling zo misselijk is? En hoeveel eiwit heeft mijn kind tijdens de behandeling eigenlijk nodig? Bij kinderen met kanker ontstaan vaak voedingsproblemen als verminderde eetlust en/of een vol gevoel, misselijkheid, smaakveranderingen, een pijnlijke mond of keel, diarree of obstipatie. Deze houden soms tot lang na een behandeling aan. Om de voedingszorg bij kinderen met kanker tijdens en na de behandeling te verbeteren, heeft het Prinses Máxima Centrum samen met het Wereld Kanker Onderzoek Fonds een speciale website gelanceerd om te adviseren, begeleiden en inspireren bij een gezonde leefstijl. Hutten ontwikkelt de recepten voor de website.

Goed eten voor herstel
Goed eten is voor kinderen met kanker belangrijk: voor, tijdens én na de behandeling. Zolang de kinderen binnen de muren van het Máxima zijn, verzorgt Hutten hun maaltijden en tussendoortjes. Tijdens de behandeling staat een deel van de kinderen onder behandeling van een diëtist in het ziekenhuis. Het belang van goed eten houdt echter niet op als het kind tussen de behandelingen door of na behandeling naar huis mag. Soms zijn er zelfs na jaren, als het kind al schoon is, toch nog problemen rondom voeding, zoals eetstoornissen, maar ook gewichtsverlies en schaamte rondom eten. Om ook in de thuissituatie te helpen, is er nu een speciale website: voeding.prinsesmaximacentrum.nl

Wetenschappelijke basis
Op de website vinden ouders en kinderen inspirerende recepten en antwoorden op voedingsvraagstukken tijdens en na de behandeling van kanker. De antwoorden zijn geformuleerd op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur uit de voedingswetenschap en ze worden onder andere gecontroleerd door experts binnen het Prinses Máxima Centrum.

“Op de website staan inspirerende recepten en antwoorden op voedingsvraagstukken tijdens en na de behandeling van kanker”

 

Wafel met mascarponecrème en aardbei
Een deel van de recepten op de site kennen de kinderen uit het ziekenhuis, ze staan daar ook op de menukaart. De overige recepten zijn ontwikkeld door een chef-kok en diëtist van Hutten, die veel ervaring hebben met het schrijven van dergelijke recepturen. Bij de totstandkoming van de website is ook de Kinderadviesraad betrokken, de kinderen hebben hun mening gegeven over de recepturen die online gaan komen.

Hutten werkt al jarenlang samen met het Wereld Kanker Onderzoek Fonds aan een betere voedingszorg voor patiënten van 0 tot 100 jaar met kanker. Zo ontwikkelt Hutten voor de website Voedingenkankerinfo.nl ook alle recepturen.

Ontdek de recepten zelf
Wil je weten hoe je die lekkere smoothie banaan en pindakaas maakt of de wafel met mascarponecrème en aardbeien, de wrap tomaat, mozarella en pesto of de muffin met feta en zongedroogde tomaat? Deze en nog veel meer recepten vind je op:
voeding.prinsesmaximacentrum.nl/nl/recepten

Video
Contact

Send