Het laat namelijk goed zien waar Hutten voor staat. Waar inkopers bij onze concullega’s vaak achterom kijken hoe ze de meeste korting van leveranciers krijgen, kijken we als Hutten vooruit hoe we van betekenis kunnen zijn voor onze opdrachtgever. En omdat wij dagelijks zo’n 25.000 monden voeden, hebben wij een flinke invloed op de gezondheid van medewerkers en patiënten van onze opdrachtgevers. Niet voor niets is ‘vitaliteit’ benoemd als één van de vijf kernonderwerpen in onze meerjarenstrategie. Nu is natuurlijk niet iedere gast dagelijks bezig met zijn of haar gezondheid, maar iedere opdrachtgever van Hutten is dat wel! Steeds meer bedrijven vragen zich als werkgever af hoe zij hun werknemers gezond, fris en vitaal houden. En als de facilitair manager er niet mee bezig is, is het vast de afdeling HR, de directie, de OR of zelfs een speciaal daarvoor aangestelde functionaris. Een mooie kans voor Hutten om te laten zien wat we nog meer kunnen!
Hutten hanteert een ‘viertrapsraket’ omtrent vitale voeding: we kijken naar het ingrediënt, het product, het eetmoment en het eetpatroon. Op al deze niveaus hebben we wat moois toe te voegen op het gebied van vitale voeding en we proberen deze op elkaar af te stemmen. Zo voegt het bijvoorbeeld niet veel toe als we een minder ongezonde kroket (ingrediënt) vooraan in het restaurant zetten zodat hij het meeste wordt gegeten tijdens de lunch (eetmoment). Met de opdrachtgever stemmen we af hoe ver we mogen gaan met onze ambities rond vitale voeding.
Qua producten passen frisdranken en frituurproducten natuurlijk niet echt bij Hutten, maar ook in bijvoorbeeld vruchtensappen, mueslirepen of kant-en-klare desserts zitten een heleboel ‘verborgen’ of niet bekende suikers zitten.. Wij hanteren als uitgangspunt daarom altijd dat ons eten en drinken zo min mogelijk bewerkt moet zijn. Op dit vlak werken we veel samen met artsen en wetenschappers van Stichting Voeding Leeft.
En we kunnen onze gasten ook stimuleren om meer of minder van een bepaald product te eten. Denk aan frisdranken linksonder in de koeling plaatsen, veel groenten en fruit centraal zetten in het restaurant, grotere signing bij gezonde producten. We verzorgen leuke workshops en we hebben de Food Challenge App, waarmee gasten op een leuke manier een persoonlijke eetuitdaging aangaan. In juni 2018 start het eerste Hutten Eet Experiment, een nationaal event waar onze gasten in groepen kunnen experimenteren met een beter eetpatroon.
Natuurlijk zal het geen gemakkelijke opgave worden om vitaliteit goed en stevig een plek te geven binnen Hutten. Wellicht is een facilitair manager niet op de hoogte of wil een opdrachtgever niet betalen voor workshops en trainingen. Maar Hutten heeft op dit moment de beste oplossingen, er is goede bewijslast opgebouwd en het biedt ons als Hutten veel onderscheidend vermogen. Ons doel is dat we over twee jaar op iedere cateringlocatie een vitaliteitsprogramma zijn gestart. Dus ga met je locatieverantwoordelijke, regiomanager en opdrachtgever in gesprek en kijk welke acties rond vitale voeding we kunnen inzetten. Ik zie de resultaten graag op Mijn Hutten!”
Maarten Schellekens
Manager Foodsquad