GEZOND ETEN, WAT KIES JE DAN?

De voedingsmythes en –hypes vliegen je om de oren; Powerfoods, brood is een dikmaker, vermijd koolhydraten… Wat kun je nu het beste kiezen voor een gezond eetpatroon? Gebaseerd op de laatste inzichten uit de wetenschap, heeft Hutten in samenwerking met partner Stichting Voeding Leeft de Food Coach ontwikkeld. Stichting Voeding Leeft ontwikkelt wetenschappelijk onderbouwde leefstijlprogramma’s. Met de Food Coach helpen we je voor ieder eetmoment een gezonde maaltijd te maken! Want als jij je lichaam goed voedt, voel je je FIT en ENERGIEK.

LEES MEER

HOE WERKT HET DAN? SUPERSIMPEL!

Food Coach is een wetenschappelijk onderbouwd voedingsmodel. Eet voor een gezond eetpatroon in de basis plantaardig, minder dierlijk en bewerkte producten minimaal. Kies vooral voor verse, onbewerkte en plantaardige producten. En varieer volop! Als je zo eet, maken de details niet meer uit. De ene keer aardappels, dan weer zoete aardappel. Een ontbijtje met ei en de andere keer een bord havermout. Bij gezond eten draait het dus om de grote lijn binnen je eetpatroon. Food Coach kijkt niet of een individueel product goed of slecht is, maar of het product bijdraagt aan het goed voeden van je lichaam.

“Food Coach kijkt niet of een individueel product goed of slecht is, maar of het product bijdraagt aan het goed voeden van je lichaam.”
DRINK VOORAL WATER

We beginnen met water en dat is niet zonder reden. 70% van het lichaam bestaat uit water. Dagelijks heeft je lichaam anderhalf tot twee liter vocht nodig. De beste dorstlesser is water. Meer variatie? Voeg vers fruit of kruiden toe. Of een kop koffie of thee, zonder suiker of zoetstof natuurlijk. Laat sap en fris staan. Die voorzien je lichaam vooral van suiker.

MEER PLANTAARDIG

De grootste stap voor een gezond eetpatroon maak je met plantaardig eten. Met vooral meer groenten. Die hebben een positief effect op de gezondheid. Groenten, fruit, volkorengranen, peulvruchten, noten, zaden en plantaardige oliën horen bij een gezond eetpatroon.

VERGROEN JE MENU

Eet 450 gram groenten per dag, want dat is het beste voor je lijf. Onderzoek toont dat keer op keer aan. Gemiddeld eten we slechts 127 gram groenten per dag. Verruil je good old boterham bij de lunch voor een salade en geef groente bij het diner een glansrol en je komt zo aan die 450 gram per dag. Varieer volop. Zo krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Want hoe vaak betrap je jezelf erop dat je elke ochtend en lunch hetzelfde eet? Variatie is key!

VOLLE MELK, YOGHURT EN ROOMBOTER?
Klinkt tegendraads he? Vet verdient een beter imago. In zuivel zitten goede vetten die ons lijf nodig heeft. Het zit zo: van nature zit er vet in melk. Voor halfvolle en magere zuivel wordt het vet  verwijderd. In volle melk, kwark of yoghurt zit meer melkvet. Qua vetgehalte lijkt deze het meest op de onbewerkte vorm. Daarom kiezen wij liever voor volle zuivel. De voordelen? Het zorgt voor een langer verzadigd gevoel, bevat meer voedingsstoffen en heeft meer smaak. En ook hiervoor geldt; het zijn dierlijke producten waar kleine porties van volstaan.
MINDER DIERLIJK

Zuivel, eieren, vlees en vis zijn goed voor je, maar daar heb je minder van nodig dan je denkt. Kies altijd voor de onbewerkte vorm: liever verse zalm dan filet americain op brood. Kleine porties zijn al genoeg. Schep je bord eerst vol met groenten en vul het met mate aan met dierlijke producten.

MINIMAAL BEWERKT

Witbrood, taart, alcohol, chips, vleeswaren of frisdrank: wie komt er nooit eens in de verleiding? Door de bewerking verliest de voeding alleen belangrijke voedingsstoffen. Of worden stoffen als suiker, zout, geur-, kleur- en smaakstoffen juist toegevoegd. Deze lekkernijen hebben geen of een ongunstig effect op je gezondheid dus eet het minimaal. Alleen lekker voor af en toe.

WAAROM WEL KIP EN GEEN CERVELAAT?
Een stevige plantaardige basis vul je met mate aan met een portie vis, vlees, zuivel en eieren. Witvlees van kip en kalkoen is het beste. Witvlees is rijk aan eiwitten, ijzer en B-vitaminen. Vermijd bewerkt vlees en bewerkte vleeswaren. Dat is ook het advies van de Wereld Gezondheid Organisatie. Vleeswaren worden bewerkt: gepekeld, gezouten, gerookt en krijgen andere onnodige toevoegingen. Denk aan filet americain, (rook) worst, (gerookte) ham of voorgekruid vlees als hamburgers of blinde vinken.
Video
Contact

Send