Food Coach is een wetenschappelijk onderbouwd voedingsmodel. Eet voor een gezond eetpatroon in de basis plantaardig, minder dierlijk en bewerkte producten minimaal. Kies vooral voor verse, onbewerkte en plantaardige producten. En varieer volop! Als je zo eet, maken de details niet meer uit. De ene keer aardappels, dan weer zoete aardappel. Een ontbijtje met ei en de andere keer een bord havermout. Bij gezond eten draait het dus om de grote lijn binnen je eetpatroon. Food Coach kijkt niet of een individueel product goed of slecht is, maar of het product bijdraagt aan het goed voeden van je lichaam.
“Food Coach kijkt niet of een individueel product goed of slecht is, maar of het product bijdraagt aan het goed voeden van je lichaam.”
We beginnen met water en dat is niet zonder reden. 70% van het lichaam bestaat uit water. Dagelijks heeft je lichaam anderhalf tot twee liter vocht nodig. De beste dorstlesser is water. Meer variatie? Voeg vers fruit of kruiden toe. Of een kop koffie of thee, zonder suiker of zoetstof natuurlijk. Laat sap en fris staan. Die voorzien je lichaam vooral van suiker.
De grootste stap voor een gezond eetpatroon maak je met plantaardig eten. Met vooral meer groenten. Die hebben een positief effect op de gezondheid. Groenten, fruit, volkorengranen, peulvruchten, noten, zaden en plantaardige oliën horen bij een gezond eetpatroon.
Eet 450 gram groenten per dag, want dat is het beste voor je lijf. Onderzoek toont dat keer op keer aan. Gemiddeld eten we slechts 127 gram groenten per dag. Verruil je good old boterham bij de lunch voor een salade en geef groente bij het diner een glansrol en je komt zo aan die 450 gram per dag. Varieer volop. Zo krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Want hoe vaak betrap je jezelf erop dat je elke ochtend en lunch hetzelfde eet? Variatie is key!
Zuivel, eieren, vlees en vis zijn goed voor je, maar daar heb je minder van nodig dan je denkt. Kies altijd voor de onbewerkte vorm: liever verse zalm dan filet americain op brood. Kleine porties zijn al genoeg. Schep je bord eerst vol met groenten en vul het met mate aan met dierlijke producten.
Witbrood, taart, alcohol, chips, vleeswaren of frisdrank: wie komt er nooit eens in de verleiding? Door de bewerking verliest de voeding alleen belangrijke voedingsstoffen. Of worden stoffen als suiker, zout, geur-, kleur- en smaakstoffen juist toegevoegd. Deze lekkernijen hebben geen of een ongunstig effect op je gezondheid dus eet het minimaal. Alleen lekker voor af en toe.