Al sinds 2014 hebben Hutten en ROC De Leijgraaf in Oss een intensieve samenwerking in het opleiden van samenwerkers. Daarbij wordt over en weer maximaal gebruik gemaakt van elkaars kennis van de theorie en de praktijk. Zo wordt al het lesmateriaal op maat gemaakt. Vorig jaar startte een nieuwe groep voor de opleiding tot gastvrouw én startten er voor het eerst samenwerkers aan een opleiding tot (zelfstandig werkend) kok. Daan Erps is de coördinator vanuit het ROC en heeft samen met Jasmijn Callaars, adviseur S&O bij Hutten, de invulling van de opleiding voor deze lichting studenten opgezet. Daan: “De ene week zitten ze in de schoolbanken op het ROC voor het volgen van theorielessen zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. De andere week staan ze hier in de keuken en is mijn collega Flip Spooren de vakdocent die ze alle kneepjes van het vak leert. Op de overige dagen worden de studenten op hun werkplek begeleid door hun eigen leermeester.
“Er is een enorme saamhorigheid tussen Hutten en De Leijgraaf. We hebben hetzelfde doel; kwaliteit en flexibiliteit bieden.”
Als coördinator legt Daan ook werkplekbezoeken af om de voortgang te bespreken. Met Jasmijn houdt hij een rechtstreeks lijntje hierover. “Er is een enorme saamhorigheid tussen Hutten en De Leijgraaf. We hebben hetzelfde doel: kwaliteit en flexibiliteit bieden. Ik vind de samenwerking heel prettig en kijk al uit naar een mooie diploma-uitreiking volgend jaar.” Ook Jasmijn is tevreden over de samenwerking. “We proberen de opleiding zo praktisch mogelijk in te vullen en de filosofie van Hutten op voeding en vitaliteit te verweven in de programma’s. Achter de schermen is er een hele groep Hutten-samenwerkers betrokken bij deze opleiding. Denk hierbij aan chefs uit de keuken voor begeleiding en voorbereiding van alle culinaire workshops, de planning, leidinggevenden. En uiteraard is iedere student gekoppeld aan een gediplomeerd leermeester. Dat zijn er 25 in totaal voor deze groep. De rol van leermeesters is voor Hutten cruciaal om te kunnen functioneren als leerbedrijf met zo’n grote diversiteit aan mogelijkheden.”
De studenten zelf gaan inmiddels al anderhalf jaar trouw iedere week op maandag of dinsdag naar school. Jasmijn: “Een behoorlijke prestatie naast werk, sociaal leven en in veel gevallen ook in combinatie met de zorg voor een gezin. De laatste maanden en loodjes zijn aangebroken. En die zijn soms best pittig. Hutten wil graag faciliteren en investeren in de ontwikkeling van samenwerkers, maar het eigenlijke harde werk ligt bij de samenwerkers zelf. En dat verdient echt altijd een dikke pluim.”