Praktijk-

gedeelte is het leukst!

De studenten aan de ‘Hutten Kookt’-opleiding komen uit het hele land. Hoe ervaren zij de combi van werken en leren? We vroegen het Julian Igel van ’t Boshuys en Willem Visser, werkzaam voor Hutten bij Nike.

LEES VERDER

Julian Igel

Julian Igel heeft zijn draai bij Hutten gevonden. En nog belangrijker: een manier van leren die bij hem past. Hoewel hij een makkelijke leerling was, maakte hij het gymnasium niet af en verliet hij de middelbare school uiteindelijk met een havo-diploma. Omdat muziek zijn grote passie is, was het conservatorium voor hem een logische vervolgstap. Maar toch verliet hij deze opleiding voortijdig. In die tijd werkte hij al bij het Smaaklokaal van Hutten in Den Bosch.

“Ik besloot fulltime te gaan werken. Dat kon niet bij het Smaaklokaal, wel bij ’t Boshuys in Best. Ik werd samenwerker algemene dienst, maar stond al vrij snel met name in de keuken. Daar voelde ik me thuis en in het werk als kok wilde ik groeien. Inmiddels was de speciale BBL-opleiding van Hutten en het ROC al gestart. Maar omdat ik al een havo-diploma heb, kon ik instromen. Nee, vrijstelling krijg ik niet, ik moet alle vakken gewoon halen. Dat vind ik geen probleem, want deze manier van leren past perfect bij me, omdat het heel duidelijk is wat je wanneer moet doen of afronden.

Bij mijn werk op het Boshuys heb ik de mogelijkheid om zelf structuur aan te brengen in mijn werk, omdat ik daar vrij in gelaten word door chef Pieter Maijers en sous-chef/leermeester Michiel Vossen. Pieter geeft veel verantwoordelijkheid uit handen, waardoor ik me dingen stap voor stap eigen kan maken. Bij het ROC leer ik veel van Flip Spooren, een zeer bedreven vakdocent met veel kennis. De praktijklessen zijn sowieso het leukst. Omdat Hutten en het ROC samen de opleiding verzorgen zijn er regelmatig workshops die voor verdieping in je vakgebied zorgen. Laatst hadden we een workshop chocolade maken in de bakkerij in Veghel. Patisserie is een kant die me erg trekt. Sowieso wil ik hierna doorgaan voor niveau 4.”

Willem Visser

Elke dinsdag reist Willem Visser met het openbaar vervoer bijna vijf uur heen en weer van Harmelen naar ROC De Leijgraaf in Oss. Hij heeft het er graag voor over, want hij doet nu eindelijk waar zijn hart ligt en wil daar heel graag beter in worden. Willem: “Ik heb tot 2000 van allerlei banen gehad. Toen kwam ik als afwasser in de keuken terecht bij KPMG. Ik werkte me op tot assistent-kok en na Albron en Eurest werd Hutten mijn werkgever.

Inmiddels werk ik op een van de mooiste locaties van Hutten, bij Nike. Ik kijk er elke ochtend weer naar uit om te mogen koken. Bij Nike wordt elke dag alles vers gekookt, wel vier warme maaltijden per dag. Genoeg afwisseling en uitdaging dus om te leren. Bovendien heb ik fantastische leermeesters. In de opleiding vind ik het praktijkgedeelte het leukst. Bijvoorbeeld de workshops. Die over wild staat me nog goed voor de geest, wat een bende!

Maar heel tof om te zien hoe een wild zwijn wordt gevild en uitgebeend. En als je weet waar het vandaan komt, krijg je vanzelf meer respect voor het product waar je mee werkt. Ook de uitstapjes naar Koppert Cress en Regina Coeli waren leuk. Van de theorielessen vind ik Engels en Nederlands het leukst, al hoewel ik het ook interessant vind om te leren over iets als de ecologische voetafdruk. Ik stond er bijvoorbeeld nooit bij stil dat het zoveel water kost voordat een biefstuk op je bord ligt. Ik ben zeker nog niet uitgeleerd hierna en wil graag verder voor zelfstandig werkend kok niveau 4.”

Video
Contact

Send