REGIOPOWERRRR!
Regiokoks zorgen voor inspiratie en energie

De kleding die je draagt, wat je lekker vindt om te eten en wat je het liefst in je vrije tijd doet; iedereen is uniek en heeft andere voorkeuren. Zo is het ook met werken. De een vindt het heerlijk om elke dag dezelfde routine te hebben met een vast team collega’s om zich heen, een ander houdt juist van afwisseling en vindt het leuk om elke dag ergens anders zijn handen uit de mouwen te steken. In dit laatste plaatje herkennen onze regiokrachten zich vast. Jean-Paul Verheggen is regiokok en vertelt je wat zijn functie nou zo tof maakt.

Wat doet een regiokok eigenlijk?

Maar eerst: wat doet een regiokok eigenlijk? Jean-Paul: “De regiokoks werken zoals gezegd in een afgebakend gebied waar zij vakanties en ziekteverzuim opvangen. Een andere functie is om de locaties zonder kok, dat zijn vaak de wat kleinere locaties, te inspireren hoe je met beperkt budget de gasten toch steeds kunt verrassen met iets anders. En hoe je met soms simpele aanpassingen met dezelfde basis kunt variëren binnen recepten. Zelf werk ik in de regio Zuid-Nederland met zeven andere koks. We werken in Limburg, Brabant, Zeeland, Utrecht en Zuid-Oost Gelderland. Ongeveer een maand van tevoren horen we onze planning en we hebben een app-groep waarin we contact houden en elkaar weer inspireren met recepten enzo. Is er geen werk in de regio dan gaan we naar het Hutten Culinair Centrum in Veghel.”

Creatieve ideeën

Het hebben van een poule met regiokoks heeft zowel veel voordelen voor Hutten, als voor de koks die van deze manier van werken houden zelf. “Wanneer wij ergens komen, hoef je ons niets uit te leggen. Dat scheelt dus inwerktijd. Wij kennen inmiddels ook elke locatie en de gasten die er komen. Voor mezelf vind ik het leuk dat ik altijd gewenst ben als ik kom, elke dag met andere mensen werk en echt kan meedenken aan oplossingen voor problemen waar locaties soms mee kampen. We komen met creatieve ideeën en energie en dat wordt gewaardeerd. We proberen overigens nooit de betweter te zijn. Voor ons is het eervol werk.”

                                 “Ik heb gewoon de leukste baan van Hutten.”  – Jean Paul

Kruisbestuiving

Doordat Jean-Paul op verschillende locaties komt, kan hij mooi aan kruisbestuiving doen: de kennis en inspiratie van de ene locatie benutten voor een andere. “We weten bijvoorbeeld wat de hardlopers zijn. Ik maak ook elke keer voor de lunch een rondje door het restaurant om me te laten inspireren. Ik kan gelukkig goed analyseren wat er in een gerecht zit als ik het ruik en proef.” En verder, wie inspireert hem verder? “Ik kijk nog steeds graag naar Gordon Ramsay en volg kookshows en wedstijden. Een keer per jaar hebben we met alle HBC-koks een chefsmeeting. Daar wordt ook veel uitgewisseld, we zitten elkaar dan ook wel een beetje op te stoken en te stangen. Je zou ons de energieke inspiratiekoks kunnen noemen, haha. De vorige keer waren we in een veganistisch restaurant. Daar serveerden ze een pizzabodem van bloemkool. Die heb ik ook uit mijn hoofd nagemaakt, helemaal van groente. Hij viel heel erg in de smaak, dat vind ik gaaf.”

Groep op Mijn Hutten

“Ik heb gewoon de leukste baan van Hutten. Ik mag nog steeds koken, dat was bij de vorige cateraars waar ik onder contract stond wel anders. En de saamhorigheid die je onder de koks hebt, zie je nergens anders. We springen echt voor elkaar in, dat heb ik nog nooit ergens anders meegemaakt.”

Jean-Paul deelt de inspiratie overigens niet alleen in zijn regio. In de groep ‘Regiochef recepten en tips’ op Mijn Hutten deelt hij regelmatig foto’s met recepturen ter inspiratie. Volg de groep en ze komen in je tijdlijn voorbij!

Video
Contact

Send