FOOD IN A BOX EN HUTTEN CARE & CURE UPCYCLING SIDE STREAMS

 

Afgelopen dinsdag gingen we de grens over! Hutten Care & Cure was namelijk te gast om haar bijdrage aan het Europees onderzoeksverband Food in a box (FOX) te presenteren in Brussel. Samen met de Wageningen Universiteit, Food Tech Brainport en groenteverwerker Van Rijsingen onderzochten we de afgelopen 4,5 jaar onder andere hoe we nog ongebruikte reststromen, zoals van groene erwten, kunnen gebruiken in ziekenhuizen.

Lees verder

In het FOX-project worden in vier Europese testregio’s de mogelijkheden van lokale voedselverwerking onderzocht. Kartrekker van de Nederlandse testregio is Wageningen University & Research die daarbij samenwerkt met groenteverwerker Van Rijsingen, Food Tech Brainport en Hutten. FOX staat voor Food processing in a box; een mobiele container, die bijvoorbeeld bij een teler of coöperatie neergezet kan worden. In die container worden verse groente en fruit verwerkt met innovatieve technieken, bijvoorbeeld sap conserveren, groente drogen of duurzaam verpakken. Als de producten zijn verwerkt, gaat de container naar een andere plek. In de Nederlandse testregio wordt gestreefd naar nul verspilling van groenten en fruit. Dat betekent dat elk deel van een product volledig wordt gebruikt, van kop tot kontje. Ook voor pulp, overproductie en schillen worden verwerkingen gezocht. In plaats van ze weg te gooien, kunnen deze reststromen namelijk prima worden verwerkt tot waardevolle ingrediënten of producten.

VAN DOPERWTEN-WASTE NAAR EIWITRIJKE GERECHTEN IN DE ZORG

Zo ook dus de reststroom erwten die Hutten samen met Van Rijsingen verwerkte tot erwtenpoeder. De reststroom aan erwten ontstaat doordat een deel van de erwten wel worden geteeld maar uit kostenoverwegingen niet worden geoogst. We werkten samen om deze groenten te verwaarden tot een kwalitatieve reststroom. Via een complex proces is aantoonbaar gemaakt dat een eiwitrijk meel gemaakt kan worden van de groene erwten, dat door Hutten verwerkt is tot eiwitrijke gerechten voor patiënten. Executive chef Daan Duives, vertelde er eerder meer over.

Ga naar het artikel

 

Meer weten? Klik hier om contact op te nemen

Tobias Camps, directeur Hutten Care & Cure:

“Dit project raakt alle thema’s waar Hutten van waarde is en wil zijn: duurzaamheid, innovatie, gezondheid en maatschappelijke impact. Een speciaal dankwoord aan onze directe partners voor deze reis. Dat de eindbestemming zo mooi is hadden we bij de start niet durven hopen.”

 

Dit project heeft financiering ontvangen van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 817683.

Video
Contact

Send