Huttens samenwerking met Fiber Foods zorgt voor aanzienlijke besparing CO2-uitstoot 

We zien het maken van hybride producten (producten die bestaan uit dierlijke en plantaardige componenten) als een belangrijke stap om het aandeel vlees dat we aanbieden te verminderen. Dat doen we bijvoorbeeld door jackfruit te gebruiken in onze burgers en gehaktballen. Zo neemt de CO2-uitstoot van onze vleesproducten aanzienlijk af. We zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met Fiber Foods. Zij verzamelen jong jackfruit bij families met een aantal jackfruit bomen in hun tuin (smallholder farms) in Oeganda. Het jackfruit wordt er ook gedehydrateerd en verpakt. Dit creëert werkgelegenheid voor de boeren. Plus: er past wel 8 keer zoveel gedehydrateerd jackfruit in een container en dat scheelt nog meer CO2-uitstoot.

Lees meer

Duurzamer, gezonder én net zo smaakvol!
We ontwikkelen onze hybride producten zelf en zijn dus steeds op zoek naar pure ingrediënten om de producten zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk te houden. Het jonge jackfruit van Fiber Foods is zo’n ingrediënt dat perfect past binnen onze visie en werkwijze. Jackfruit bevat een stevige natuurlijke vezel en wordt gedehydrateerd aan ons geleverd. Dat zorgt voor een vlezige bite en maakt dat het goed de smaak opneemt van het vocht waarin het wordt bereid. Een win-win-win in onze ogen: de hybride vleesproducten zijn duurzamer, gezonder én net zo smaakvol!

Nieuwe bron van inkomsten lokale bevolking
Fiber Foods is een spin-off van Business Lab Uganda (BLU), een bedrijf dat eerlijke waardeketens in Afrika identificeert en ontwikkelt. Fiber Foods heeft in Oeganda een netwerk van zo’n 700 agroforestry-producenten waar ze mee samenwerken. Ineke Aquarius, medeoprichter van BLU en Fiber Foods: “De bomen zijn voor de lokale bevolking in Oeganda een nieuwe bron van inkomsten. De boeren waarmee wij samenwerken hebben vaak een paar bomen in hun tuin staan. Zij eten het jackfruit als het rijp is en vanzelf van de boom valt. Ze begrepen in eerste instantie dan ook niet goed dat wij interesse hadden in de jonge vrucht die van de boom geplukt moet worden. Jong en onrijp jackfruit had voor hen geen waarde. Naast het bieden van extra inkomsten aan de boeren door het afnemen van hun product, zagen we de samenwerking als een kans om meer werkgelegenheid te creëren voor de vrouwen van de gezinnen: wij stimuleren hun inzet bij het plukken, schoonmaken, het verwerken tot verschillende structuren en het verpakkingsproces.

Duurzame jackfruitboom
De jackfruitboom is in alle opzichten duurzaam. De boom heeft een bovengemiddeld wortelstelsel waardoor hij weinig water nodig heeft en veel voedingsstoffen aan de bodem toevoegt. De boom groeit in drie jaar tijd en geeft veel schaduw. Ineke Aquarius, één van de oprichtsters van Fiber Foods: “De vrouwen plukken de vruchten als ze 2 tot 3 kilo zijn. Daarna gaan ze naar hubs in de buurt van de boerderijen om het jackfruit te wassen, snijden én te drogen. Hierdoor vermindert het volume met 80%. Het snijden en dehydrateren levert drie structuurvarianten op: snippers, blokjes en brokken. We verpakken deze en vervoeren het vervolgens naar Nederland. We vinden het belangrijk dat deze productieprocessen in Oeganda plaatsvinden om onze footprint te verkleinen.”

Duurzamer en gezonder
Momenteel werkt Hutten in het culinair centrum hard aan het perfectioneren van een 8-tal hybride vleesproducten waaronder een gegaarde en rauwe rundvleesburger, voorgegaarde half-om-half burger en een voorgegaarde gehaktbal. Het is voor ons belangrijk dat ons volledige nieuwe (hybride) assortiment straks voldoet aan de juiste voedingswaardes én dat we geen concessies doen aan de smaak. Met de samenwerking met Fiber Foods en de toepassing van jackfruit zijn we een van de koplopers in Nederland. Doordat Fiber Foods het jackfruit in drie structuurvarianten kan leveren (snippers, blokjes en brokken)  kunnen we alle gerechten waar vlees in zit hybride maken. In de toekomst kunnen we er wellicht 100% plantaardige producten mee ontwikkelen. Voor nu zijn onze hybride producten een gezonder en smaakvol alternatief waarmee we in een klap flink op onze CO2-uitstoot besparen.

Video
Contact

Send