Hutten en HAS Hogeschool starten langdurige samenwerking op weg naar klimaatpositieve bedrijfsvoering

Hutten heeft een grote ambitie als het om duurzaamheid gaat: in 2024 klimaatneutraal en in 2030 klimaatpositief zijn. Met een breed portfolio aan producten voor zowel bedrijfscatering, ziekenhuizen, verzorgingshuizen en revalidatieklinieken als voor de horeca en leisure is dat een flinke kluif. Daar kunnen we dan ook alle hulp bij gebruiken. Een van onze partners op weg naar klimaatpositief in de komende jaren is de HAS Hogelschool. Daarom dienden we de eerste  ‘challenge’ in voor vierdejaars studenten van de minor Challenge Sustainability.

Lees meer

De challenge van Hutten
Rian Bouwmans, directeur Food & Concepten Hutten: “We willen met Hutten koploper zijn in de transitie naar een duurzaam voedselsysteem en hebben de studenten van HAS Hogeschool gevraagd ons te helpen bij het vormgeven van een circulair voedselsysteem waarin we de keten willen ombuigen naar een kringloop.” Studenten Tessa Veltman, Rob de Weerd, Sterre Offerman en Roy Hurkens van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie namen deze opdracht aan. “We merkten dat Hutten echt een bedrijf is dat zichzelf continu wil verbeteren,” legt Sterre namens de groep uit. “Daarbij kwamen de thema’s circulariteit en landbouw heel erg terug in dit project en dat sprak mij erg aan,” vult Tessa aan. Samen met Hutten hebben de studenten de opdracht concreet gemaakt en zo kwamen zij tot het idee om te kijken naar de CO2-footprint en daarbij te focussen op het product dat de grootste hoeveelheid CO2 uitstoot: rundvlees.

De keten van rundvlees in kaart
De studenten gingen enthousiast aan de slag met het ontwikkelen van een rekenmodel waarmee Hutten de CO2 van de keten van rundvlees in kaart kan brengen. Om tot een CO2-score te komen, hebben zij verschillende factoren meegenomen in het rekenmodel, zoals de leeftijd, het gewicht en de slachtleeftijd van de koe, maar ook het voer dat de koe krijgt en nog een flink aantal andere factoren. Frank Dobbelsteen, Inkoop & Datamanagement Hutten:

“Op deze manier kunnen we de algemene uitstoot uit een database vergelijken met de uitstoot van onze keten en weten we dus hoeveel impact (minder CO2-uitstoot) onze interventies hebben. Dit model geeft ons daarnaast zicht op welke factoren te beïnvloeden zijn door de boer en die een positieve impact hebben op de CO2-uitstoot. Dit geeft ons een goede basis in de zoektocht naar nieuwe leveranciers.”

Op naar de volgende challenge
Frank en Rian: “De studenten hebben met het ontwikkelen van het CO2-reductiemodel de basis gelegd waar wij de komende jaren op kunnen door ontwikkelen. We gaan het model uitrollen naar meerdere inkoopcategorieën en gaan nu met varken en kip aan de slag. Inmiddels zijn de volgende studenten al bezig met een opdracht bij Hutten. Na Tessa, Rob, Roy en Sterre zijn nu drie studenten van de opleiding Food Innovation gestart met hun afstudeerproject waarin zij het verpakkingsbeleid van Hutten gaan schrijven en implementeren. Het doel is ook hier minder CO2 uit te stoten. In september start er ook tevens een nieuwe groep studenten die één van de andere duurzaamheidsthema’s gaat beetpakken. Ook HAS Hogeschool is enthousiast over een verdere samenwerking met ons en om de cateringbranche te helpen verder te verduurzamen.”

Video
Contact

Send