Hoog tijd voor
grote stappen!

Joost Berkel – Manager Food Hutten

‘We moeten stoppen met het geneuzel in de marge als we werkelijk toe willen naar een ander voedselsysteem waarmee we gezonder en duurzamer eten. Het gaat simpelweg niet snel genoeg. Wat we moeten doen om dit te versnellen? Daar werk ik elke dag bij Hutten aan en neem ik je graag in mee’.

Lees meer

We weten al best lang dat ons huidige voedselsysteem niet houdbaar is voor onze gezondheid en die van de aarde. De oplossing is een systeem waarmee we genoeg gezond eten produceren voor alle bewoners op aarde en daarmee de planeet niet uitputten. Dit systeem is geen utopie en is uitgewerkt in het EAT Lancet-rapport na een drie jaar durende internationale studie. Hierin komen voor het eerst duurzaamheid en gezondheid samen in een advies voor wat je zou moeten eten voor een gezonder lijf en een gezonde planeet. De richtlijnen zijn duidelijk, maar ze betekenen ook nogal wat voor het eetpatroon van de meeste wereldbewoners. Zo moeten we minder vlees en meer plantaardig eten. Maar eten is meer dan je lichaam voeden, het is ook sterk verbonden met cultuur en sociale normen. Je lunch met boterhammen met kaas, een mooi stuk vlees op de barbecue met de buurt en gezellig met je vrienden een broodje hamburger eten tijdens een festival…

Als manager Food heb ik direct invloed op hoe wij als Hutten omgaan met de enorme uitdaging daar beweging in te krijgen. Met het omarmen van de uitgangspunten van de EAT Lancet-studie hebben we in mijn ogen een enorme stap voorwaarts gemaakt en kunnen we echt aan de slag. Op productniveau vertaalt zich dat in de hybride producten die we ontwikkelen. Dat zijn producten met de helft dierlijke eiwitten en de helft plantaardige eiwitten en/of groenten.

Dit is wat mij betreft echter ook een tussenoplossing. Echt meters maken doen we als het ons lukt de sociale norm om te buigen en mensen echt kunnen bewegen te minderen met vlees en veel meer groenten op te scheppen. Daarvoor moeten we keuzes durven maken. Bijvoorbeeld voor het assortiment dat we wel en niet aanbieden. Dit betekent niet dat ik mensen iets wil opleggen. Met het vingertje wijzen helpt niet. Wel moeten we transparant en eerlijk zijn in wat we aan het doen zijn. Dit alles kunnen we alleen doen als onze opdrachtgevers deze noodzaak ook zien en ons helpen. Als we het samen oppakken kunnen we de sociale norm veranderen, daar ben ik van overtuigd. 

In deze nieuwsbrief laten we je zien hoe supersmaakvol meer plantaardig eten uitpakt in ons horeca concept ROOTS. Je vind hier ook onze nieuwste whitepaper, die je wegwijs maakt in de richtlijnen van EAT Lancet en je inzichten geeft hoe je binnen jouw bedrijf aan de slag kunt met de transitie naar een meer plantaardig eetpatroon. Ook lees je voor welke uitdagingen we staan als het gaat om meer plantaardig eten in de zorg. En natuurlijk sluiten we de zomer af en tonen we je een greep uit alle smakelijke events die er de afgelopen maanden de revue passeerden. Ik wens je veel leesplezier en hoop dat je ons blijft volgen en steunen in onze missie om gezond en duurzaam eten toegankelijk en onweerstaanbaar lekker te maken!

Video
Contact

Send