Wist je dat in een willekeurig volkorenbrood graan van wel 7 verschillende boeren van over de hele wereld kan zitten? Hoog tijd om te onderzoeken of het mogelijk is om een brood in de markt te zetten met graan van Nederlandse bodem. Dat vonden ook Feline, Stan, Manuel en Florien, vier studenten van de HAS-opleidingen Food Innovation en International Food & Agribusiness. Zij zijn bij Hutten voor hun afstudeeropdracht en doen een onderzoek naar de Nederlandse graanketen.
Vorige week was het tijd om het eerste brood te testen in onze proefkeuken: een brood met 100% volkoren graan van Nederlandse bodem. Het meel is afkomstig van Royal Koopmans die een keten heeft met boeren die graan leveren met een goede eiwitkwaliteit, want dat is vaak het probleem bij Nederlandse tarwe. Zoals dat altijd gaat met nieuwe productintroducties mag eerst ons kritische testpanel van inkopers, conceptontwikkelaars en koks er iets van vinden. En… tromgeroffel… de eerste bevindingen zijn positief! Het brood is luchtig en heeft een lekkere korst. Wel vindt ons panel het nog iets te klein voor een zelfsnijbrood en is het wat saai in de uitvoering. Genoeg feedback om verder te ontwikkelen dus. To be continued!